petak, novembar 24, 2017

 

Molitve Bogorodici za svaki sat

Čas prvi:

Presveta Vladarko Bogorodice, samo si Ti jedina čista dušom i telom; samo si Ti jedina nadvisila celomudrije i devičanstvo; samo si Ti jedina postala obitelj svekolike blagodati Svetoga Duha!

Ne odbaci mene nedostojnog, nečistog koji dušu i telo oskrnavi slastoljubivim životom svojim; očisti um moj od naklonosti k strastima; obrati k besprekornim težnjama bludeće i slepe pomisli moje; budi rukovoditeljka osećanja mojih; oslobodi me od gospodareće u meni rđave i sramne sklonosti prema predrasudama i strastima; oslabi greh koji me mori, daruj bodrost i razboritost bednom, pomračenom umu mom, da bih se ja, izbavljen od grehovne tame, udostojio slaviti Tebe, istinitu Mater istinite Svetlosti - Hrista Boga našeg, jer Tebe jedinu s Njim i zbog Njega blagosiljaju vidljiva i nevidljiva stvorenja, sada i svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas drugi:

Preklinjem Te, Roditeljko Nezalazne Svetlosti, počuj šta ću Ti kazati: ja bednik tonem u glibu; mnoštvom grehova oskrnavih zemlju, i izgleda mi: zemlja jeca i sa uzdahom pokazuje na mene nepodmitljivom Sudiji, pozivajući svedoke i sunce i nebeski svod sa zvezdama...; bura misli mojih već me potapa u očajanje; duša moja sa trepetom pristupa očekujući presudu. Sva je nada moja u Tebi Bogorodice!

Stida je puno lice služitelja Tvoga, iako Ti neprestano moliš Rođenog Tobom, da i meni nedostojnom podari od milosti Svoje. Odreši neodrešive okove moje; mene oskrnavljenog ubeli suzama pokajanja. Ti koja si rodila Život moj - vaskrsni mene, umrtvljenog nehatom; i mene, otuđenog od Anđela, uzvedi k njima Bogorodice.

Ogromno je čudo, vaistinu, ogromno, kako Gospod trpi grehove moje! Kako me živoga jos nije sveo na dno pakla! Kako nije poslao nevidljivo oružje, da me porazi...!

Nema sumnje, Vladateljko, Ti si mi molitvama Svojim darovala život, zahtevajući od mene pokajanje, koje Ti sama podaj meni, sluzi Tvome, jer si Ti moje utočište i zaštita. Ozari me svetlošću Božanstvenog lika Tvog, da bih Ti noću uzneo slavopoj. Daruj mi, Gospodarice, skrušeno srce, ridanje i suze! Daruj mi potpuno otpuštenje grehova, kao Žena koja je u utrobi imala ovaploćenog Boga! Neka Te noću ugledam mislenim vidom, Prečista, i tada ću se obradovati.

O, Kreposti moja, Nado moja, slatko Videlo sluzi Tvome! Primi ovu molitvu iz oskrnavljenih usta mojih! Neka noć ova bude dan spasenja sluzi Tvome, Bogonevesto! Znam da što god Ti poželiš, sve možeš pred licem Rođenog Tobom, kome priliči svaka slava čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!

 

Čas treći:

Djevo Vladičice, Bogorodice, Ti si u utrobi nosila Hrista Boga, Spasitelja našeg, na Tebe polažem svu nadu, u Tebe se uzdam, jer si Ti iznad Svetih Bestelesnih Sila. Čuvaj me Prečista, svojom božanskom blagodaću; rukovodi mojim životom, saglasno sa svetom voljom Sina Tvog, i Boga našeg. Daruj mi otpuštenje grehova, i budi mi pribežiste, okrilje, zaštita i putevoditeljka u život večni. U strašni čas smrti ne ostavi me, Vladičice, nego pohitaj mi u pomoć i istrgni me iz ruku demona mučitelja.

Vladičice Bogorodice, Ti si jedina previsoko uzdignuta iznad cele zemlje; i mi Te, Bogonevjesto, sa verom blagosiljamo, sa ljubavlju veličamo, sa strahom Ti se klanjamo, jer si Ti počast nad počastima, visina nad visinama.

Vladičice, Ti si mi Bogom darovana uteha, božanstveno orošenje unutrašnje žege moje, novo vrelo u presahlom izvoru suza mojih, lučezarna buktinja pomračene duše moje, bogatstvo u sirotinji, sila u slabostima, isceljenje neisceljivih rana, prekraćenje ridanja, uništenje okova!

Čuj molitvene uzdahe moje, sažali se na plač moj, i dirnuta suzama mojim, snishodljivo primi molbu moju, i pokaži na meni milosrđe kao Mati Čovekoljubivog Boga. Ispuni neutovljivu želju moju, oslobodi me silovite strasti koja ubija dušu moju, i pridruži me k Sebi u zemlji živih, u naručje pravednih.

Preklinjem Te opšta radosti svih, opšta zaštitnice svih, udostoj me obradovati se neizrecivom radošću Tobom rođenog Cara i Boga, u neiskazanim dvorima Njegovim, u neprekratnoj nasladi, u bezgraničnom carstvu Njegovom.

Vladičice moja, pribežiste moje, živote, oružje, pohvalo, uzdanice i silo, daj mi da se naslađujem nepostižnim darima Sina Tvog!

Sve ovo ja molim od Tebe, jer Ti kao mati Svevišnjega imaš, odgovarajuću, želji Tvojoj, silu. Zato se nadam da cu dobiti ovo što očekujem od Tebe, Bogonevjesto, pošto si rodila nadu svih - Gospoda našega Isusa Hrista, kome priliči svaka slava, čast, poklonjenje, sa bespočetnim Ocem Njegovim, sa blagim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas četvrti:

Djevo Vladičice Bogorodice, znam da sam nedostojan gledati na Tvoju ikonu, jer su telo i duša Tvoja čisti, i Ti s pravom trebaš da se gnušaš mene. Ali, pošto je Tobom rođeni Bog radi toga postao Čovek da pozove grešnike na pokajanje, eto primi moju ispovest o mnoštvu teških sagrešenja, i umoli sina Tvog i Boga, da milost Svoju ukaže bednoj duši mojoj.

Veliko mnoštvo bezakonja smeta mi da podignem k Njemu pogled i da sam molim od Njega oproštaj. Nasladivši se mnogim darovima od stvorivšeg me Boga, ja neblagodarni zaboravih sve. Ubog sam u vrlinama a bogat sam u strastima; prepun sam stida i osuđen od Boga. Mene oplakuju Anđeli, podsmevaju mi se đavoli, izobličava me savest, sramote me moji sopstveni postupci; pre smrti ja sam mrtvac, pre suda osuđen sam od sebe, pre beskonačnog mučenja ja se mučim očajanjem.

Stoga i pribegavam brzoj pomoći Tvojoj, Vladičice Bogorodice! Sagni me k smirenju mome, Prečista; sažali se na nemoć moju, Besprekorna! Pred Rođenim od Tebe Ti imaš veliku slobodu, kakvu niko drugi nema. Ti sve možes kao Mati Božija, i ništa nemoguće nema za Tebe, samo ako Ti uzaželiš. Ne prezri suze i ridanja moja! Ne odbacuj tugu srca moga! Ne ostavljaj praznom nadu moju na Tebe! Molitvama Tvojim privoli milosrđe Sina i Boga Tvog i udostoj mene, nesrećnog i nedostojnog slugu Tvog, da dobijem prvobitnu lepotu duševnu, da zbacim sa sebe ružnoću strasti, da se izbavim od greha, da se priklonim pred pravdom, i da sa korenom iščupam slastoljublje i da se obučem u svetinju bestrašća, da umrem za svet i da oživim za vrlinu.

Budi mi saputnica kada putujem, i prati me kada plovim; ukrepljuj me kada bdim, čuvaj me kada spavam; utešuj me kada plačem, ohrabruj me kada sam potišten, izbavljaj me uvređenog, oslobađaj me oklevetanog, podiži me onemoćalog; pobeđuj bese koji vojuju na mene i pomaži mi u smrtnoj opasnosti, svakodnevno me pokazujući strašna za vidljive i nevidljive neprijatelje, da bi svi oni znali da sam ja - sluga Tvoj, Bogomati, koja si rodila Boga i Cara svih, kome priliči čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!

 

Čas peti:

Djevo Vladateljko, Majko Gospoda mog Isusa Hrista, znam ja da sam nečist, oskrnavljen, nedostojan, jer bezakonja moja prevaziđoše meru, postadoše neizbrojnija od peska morskoga. K Tebi pribegavam prinoseći pokajanje i ispovedajući grehove svoje.

Oprosti mi, Vladičice; pomiluj me Ti koja sve čovekoljubivo miluješ; ne odvraćaj lica Svoga od mene, da ja ništavni ne bih bio odbačen od Tebe! Neka se ne obraduju tome neprijatelji moji. Podstakni misao moju na pokajanje i rukovodi me putu spasenja. Stupivši na njega neka Tebe imam za saputnicu, da bih se uz Tvoju pomoć spasao.

Vladarko, Majko čovekoljubivog Boga, smiri srce moje i ispuni ga skrušenošću; daruj suze očima mojim i prosvetli ih svetlošću molitava Tvojih. Okropi me i očisti isopom milosrđa Tvoga; po blagodati Tvojoj omi me suzama Tvojim.

O, Majko Gospoda mog Isusa Hrista, primi smirenu ispovest i molbu moju; ostatak života mog sačuvaj u pokajanju; u vreme ishoda duše moje iz tela milostivo pogledaj na mene, oslobodi me od bezdušnih mučitelja, budi mi zaštitnica i uništi obveznicu grehova mojih.

Privedi me spasenog k prestolu Sina Tvoga i bespočetnog Oca Njegovog i Svesvetog Duha, lučezarne i jednodušne Trojice, kojoj priliči svaka čast i poklonjenje vavijek i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas šesti:

Djevo Vladičice, Presveta Bogorodice, sveslavna Gospođo moja, Ti si uzvišenija od neba, čistija od sunčane svetlosti, prečasnija od heruvima, slavnija od nebeskih vojski; Ti si pohvala Apostola, propoved mučenika, radost prepodobnika, sijanje podvižnika, zlatna kadionica, svetozarni svetionik, istinski kivot, božanstveni zakon, nesagoriva kupina, procvetala palica Aronova! Ti si stvarno postala palica, a Sin Tvoj Hristos, Bog i Tvorac moj, jeste istiniti Cvet.

Ti si po telu rodila Boga Reč, i pre rođenja i po rođenju ostala si Djeva. Tobom smo se mi pomirili s Bogom Ocem kroz Hrista, Sina Tvoga. Ti si pomoćnica grešnicima i bespomoćnima, uteha svetu, zaštita siročadi, otkup iz ropstva, potpora monahujućima, nada mirjanima. Ti si trpljenje, zaštita i zaklon udovicama, pohvala, radost i venac devojkama. Slavna Vladarko i Gospođo, sakrij me i sačuvaj me, da me lukavi vrag ne izvrgne ruglu.

Svebesprekorna, Ti si pomoć moja, i ja ne znam drugo utočiste osim Tebe. Sa suzama Te preklinjem, Vladateljko, da me Sin Tvoj i Tvorac moj ne osudi na večne muke zbog mnoštva grehova koje počinih. Molim Te, zauzmi se za mene da bih i ja mogao ući u obitavalište svetih, gdje nema ni suza, ni tuge, ni smrti, ni muke, nego je neprekidna radost, uživanje pravednih, beskonačni zivot, uteha i slava. Ispuni usta moja blagodaću Tvojom; pobudi jezik moj da sa radosnom dušom i plamenim srcem slavoslovi Tebe; daj mi silu da proiznesem onaj angelski slavopoj, koji Tebi izgovori Gavril Arhistratig. Udostoj, Djevo, smirenog slugu Tvog da se izbavi od strasti i grehova; razvej misli koje dolaze od đavola i koje on salje zato, da dušu moju survaju u preispodnju. Daruj mi, Djevo, strah Božiji i ljubav; daruj mi život besprekoran, ljubav ka Gospodu i bližnjima, trpljenje, smirenje, uzdržanje i post, skrušene suze, pomišljanje na večne muke i odvraćanje od rđavih dela, da bih se udostojio ući u dvore Sina Tvog i Boga, i tamo sa svima svetima slavio veličanstveno ime Presvete Trojice kroz sve vekove. Amin!

 

Čas sedmi:

Djevo Vladičice Bogorodice, opšte spasenje roda hrišćanskoga! Kao Majka, Ti se neprestano staraš o nama; žalostiva, ti nas okružuješ Svojim dobročinstvima, spasavajući, čuvajući, izbavljajući, od opasnosti, štiteći od iskušenja, oslobađajući od grehova. Mi Ti blagodarimo za to, ne tajeći Tvoja dobročinstva opevamo čudna dela Tvoja, proslavljamo samilost, veličamo promišljanje, slavoslovimo posredovanje, i opominjući od kakvih si nas opasnosti izbavila Svojim zauzimanjem, mi Ti prinosimo zahvalnu pesmu, mada i nedostojni velikih dobročinstava Tvojih. Jer šta moze biti dostojno njih? Ipak Te preklinjemo: sažali se na služitelje Tvoje i prinesi za nas molbu Rođenom od Tebe Bogu nasem, da nas On izbavi od večne muke.

Ti vidiš, Svesveta Vladičice Bogorodice, kakvim nas bedama opkoljuje lukavi demon. On nam našaptava želju odavati se strastima. Zbog čega Ti odvraćas lice Svoje?

Pokidaj zamke lukavoga, istrebi neprijatelje naše, zauzimanjem Svojim zaustavi gnev Božiji. Dobročinstvom Svojim dodaj i to na molbu našu, i mi ćemo proslaviti svesveto ime Sina Tvoga i Boga našeg zajedno sa bespočetnim Ocem Njegovim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas osmi:

Vladateljko, Ti si mi Bogom darovana uteha, božanstveno orošenje unutrašnje žege moje, novo vrelo u presahnulom izvoru suza mojih za očišćenje bezakonja mojih, lučezarna buktinja pomračene duše moje, rukovodstvo na putu mom, pokrivanje nagote moje, zaustavljanje jecanja mojih, olakšanje nevolja, uništenje okova.

Čuj molbe moje, i dirnuta plačem mojim sažali se na mene. Predusretljivo primi molitvu moju, ispuni neutoljivu želju moju, oslobodi me od silovite strasti koja dan i noć vojuje protiv mene i ubija dušu moju; izbavi me od strela Velijara i od neprijatelja vidljivih i nevidljivih; zauzimanjem Tvojim udostoj me uvrstiti se među prepodobne i pravedne, i pribroj me k slugama i saslužiteljima Tvojim u nebeskom obitavalištu, u zemlji živih.

Preklinjem Te, opšta zaštito svih, opšta radosti svih, udostoj me obradovati se neizrazivom radošću Sina Tvog i Cara u bezgraničnom carstu Njegovom. Daruj mi da uđem u dvore Njegove i tamo proslavim Onoga kome priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sada, svagda i kroz sve vekove vekova. Amin!

 

Čas deveti:

Djevo Vladičice Bogorodice, Majko Hrista Boga našeg, budi saputnica onima koji putuju i zakriljuj ih; spasavaj zarobljenike iz teškog ropstva; utešuj ojađene; olakšavaj svako telesno stradanje, i oslobađaj od duševnih neduga i strasti nevidljivim molitvama Tvojim, da bismo, završivši put ovoga vremenskog života, mogli preko Tebe dobiti večna blaga u carstvu nebeskom.

Pravedne careve naše koji se, Presveta Vladarko, uzdaju u Tvoju milost i posredovanje, ukrepi protiv neprijatelja njihovih, rasturi oblak tuge koji je prekrio duše njihove; izbavi ih od utučenosti i malodušnosti, i podaj im svetlo i radosno raspoloženje duha, podarivši mir i spokojstvo državi njihovoj.

Molitvama Tvojim, Vladateljko, spasi posvećenu Tebi pastvu, sav grad i zemlju - od gladi, zemljotresa, poplave, požara, pokolja, najezde tuđina, međusobnih ratova; i pravedni gnev Božiji odvrati od nas blagovoljenjem i blagodaću Jedinorodnog Sina i Boga Tvog, kome priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sa bespočetnim Ocem Njegovim i sa Presvetim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas deseti:

Djevo, Vladarko, Blagodatna Bogoroditeljko, preblagoslovena, Bogoblagodatna, smestište Božanstva, Jedinorodnoga Sina Besmrtnoga i nevidljivoga Oca, prikloni meni uho Tvoje i počuj reči koje izgovaraju pogana i nečista usta moja! Sa skrušenim srcem i smirenim mislima pribegavam ja k milosrđu Tvom. Ne ostavljaj u prezrenju mene kukavnoga, ne dopuštaj da propadnem ja, nedostojni sluga Tvoj; isceli bednu dušu moju, obuzetu lukavim strastima; vrag ju je satro, srušivši je gresima slastoljublja...

Gorko mi je i stidno, i ja ne smem da u čovekoljubivog Boga mog ištem oproštaj za mnoštvo grehova mojih i isceljenje neizlečivih rana mojih. Oskrnavih hram telesni, nepristojnim željama oskrnavih ga, i nedopustivim postupcima uvredih sva čuvstva moja. Zato se ne usuđujem podignuti k Njemu ruke, ukaljane rđavim delima.

I na molitvu otvorio sam ja usta, opoganjena otpadanjem i klevetanjem bližnjega. S toga ja kukavni i zabludeli bacam sebe u prašinu pred milosrđem Tvojim. Nema mi druge nade, nema mi drugog pribežista osim Tebe, jedina uteho moja, radosti duše moje, izbavljenje od tuge, otkupljenje iz ropstva, oboženje smrtnih, preporode palih, obnovljenje duše moje i tela, lučezarni svetioniče pomračene duše moje, pokrivanje nagote moje, prekide ridanja mojih, promeno sudbine moje.

U Tebe je sva nada; ne lišavaj nas Tvoga posredovanja, nego pomagaj i zakriljuj nas! Molbe Tvoje prijatne su Sinu Tvome, jer Onaj koji je blagoizvolio uzeti na Sebe obličje sluge, izobiluje milošću Svojom prema Tebi koja si Mu poslužila rodivši Ga na neiskazan način. On se raduje posredovanjima Tvojim, i smatrajući slavu tvoju za Svoju sopstvenu, On im rado izlazi u susret.

Presveta Bogorodice, ne ostavi u prezrenju mene jadnog, i ružnoća postupaka mojih neka ne posluži obustavljanju milosti Tvoje. Pomoć jaču od Tvoje ne vidim nigde, i kriv za mnoga sagrešenja ja s pokajanjem pribegavam Tebi, brzoj pomoćnici u nevoljama, i iz dubine srca vapijem: smiluj se na mene lenjog i nemarnog, primi ništavnu molbu moju i molitvama Tvojim oraspoloži prema meni Sina Tvog i Boga, i udostoj udela u nebeskom carstvu mene koji slavoslovim Jednoga u Trojici Boga, sada, svagda i kroza sve vekove. Amin!

 

Čas jedanaesti:

Ti znaš, Vladičice, da u mene nema nade na spasenje, jer dobrovoljno upropastih ja dušu i telo svoje, od rane mladosti postadoh nekoristan i nepogodan sasud; u svemu bedan ja sledovah Velijaru; i u pomislima, i u postupcima svojim; i on mi sve do sada pritiskuje volju, svakodnevno mi plete zamke...

Stekao sam naviku na greh, i samo s vremena na vreme dolazi mi misao da se trgnem... Od sveg srca dajem strašnu zakletvu Sinu i Bogu Tvom, vapijući: Odsada prestajem grešiti pred Tobom!

Velika je dugotrpeljivost Tvoja, Hriste Životodavče!

O, Vladičice, kako samo trpi Sin Tvoj, gledajući moja stalna kletvonarušenja i laž, kojima nema mere u meni bednom! Kakvo je u meni neplašenje, kakva nemarnost! Tek što dam obećanje, a ja se već odričem od njega; ka gorem i većem grehu težim, i nikako da dođem k sebi...

Stoga, pomozi mi, Prečista Vladičice, ne dopusti da postanem svojina lukavoga. Učini me slugom Sina Tvoga i dostojnim sasudom Duha Svetoga! Spasi me, Sveopevana, kako Ti sama hoćes i znaš. Daj mi samo da proslavim Tebe, i da svom dušom i od sveg srca uskliknem Tebi: Raduj se pesmo heruvima i slavopoju angela! Raduj se, mire i radosti ljudi! Raduj se, raju naslada! Raduj se, drvo života! Raduj se, tvrđavo vernih, pristanište zlopatnika! Raduj se, pozivanje natrag Adama! Raduj se, iskupljenje Eve! Raduj se, izvore blagodati i besmrća! Raduj se, zapečaćeni sasude Svetoga Duha! Raduj se, najbožanstveniji hrame! Raduj se, prestole Gospodnji! Raduj se, Besprekorna! Ti si razmrskala glavu zmije! Raduj se, pribežiste izmučenih radom! Raduj se, otkupe od kletve! Raduj se, jer si u rođenom od Tebe javila radost svetu! Raduj se, Majko Hrista, Sina Boga živoga, kome priliči slava, čast i poklonjenje, sada, svagda i kroza sve vekove. Amin!

 

Čas dvanaesti:

Rod ljudski, Bogorodice, u Tebi je stekao Zastupnicu pred rođenim od Tebe Bogom, zavisi od Tvoga posredovanja i ima zaštitu u Tebi, jer Ti imas slobodu prema Sinu. S toga i ja s plamenim srcem pribegavam Tebi i ne usuđujem se pristupiti Sinu Tvome, ja molim Tebe za spasenje; spasi me Tvojim posredovanjem...

Usliši slugu Tvoga, koji svu nadu svoju, posle Boga polaže, na Tebe, i pomiluj služitelja Tvoga, Majko čovekoljubivog i milosrdnog Boga! Izbavi me od osuđene savesti, ugasi žar slastoljublja i raspleti u meni ljubav ka Sinu Tvom i Bogu; ogradi moja čuvstva od nepristojnih želja. Preklinjem Te: neka mi bude dat rok za pokajanje, neka smrt ne porazi mene nerodnoga, da ne bih kao onaj koji ne donosi roda bio predan ognju. Zapali ugašeni svetionik duše moje, rasteraj mrak nevolja mojih, odagnaj maglu strasti molitvama Tvojim. Daj mi svetlost pokajanja; uputi me k skrušenosti; udostoj me da sve dane života svoga ugađam čovekoljupcu Bogu!

Dok se nalazim u ovom životu, Vladičice, Ti me zakriljuj i štiti; kada plovim - plovi sa mnom, kada stranstvujem - prati me u lutanjima, kada spavam - krili me, i sve puteve moje čini lakima. A kada duša moja bude izlazila iz tela, Ti dođi meni, Vladičice, utišaj moju patnju, olakšaj moja stradanja, a bednoj duši mojoj pokaži put u večna naselja...

Neka me ne sretnu mračne sile i ne odvuku na dno pakla! Neka ugledam Sudiju milostivim! Neka se Tobom, Bogonevjesto, izbavim od večnoga plamena, naslađujem rajskom utehom u Trojici i dobijem carstvo nebesko!

Štićen Tobom, uzveličaću i proslaviću Tebe, jer si ti postala zaštita roda ljudskog. Svi narodi nazivaju Te blaženom, Djevo Vladičice Bogorodice, nado svih hrišćana. Od mene smirenog sluge Tvog, oteraj: mrzovolju, zaboravnost, neznanje, nerad, sujetu, preljubočinstvo, blud, stomakougađanje, sve rđave pomisli srca mog kukavnog i pomračenog uma mog. Oslobodi me od svih ludih težnji mojih, jer sam nemoćan, i Ti si slavnija od svih smrtnih, kao Majka Hrista Boga našeg, kome priliči svaka čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!

 

Čas trinaesti:

Presveta Vladičice Bogorodice, Ti si radost potlačenih, zastupnica onima kojima je nepravda učinjena, pomoć bespomoćnih, sila slabih, štap slepih, spasonosni vođ zabludelih, slepi kovčeg kojim smo spaseni od grehovnog potopa, nesagoriva kupina koju vide Bogovidac Mojsije; zlatna kadionica iz koje Bog Reč, zapalivši telo, ispuni vaseljenu miomirom; Bogonapisana tablica; sedmosvećni svećnjak, čije svetlenje prevaziđe sijanje sunca; sveta knjiga koju sagradi duhovni Velesil; sud koji smesti u sebi manu, zapečaćeni izvor, čije čiste vode napajaju vaseljenu; procvetali žezal Aronov, rosonosno rudo Gedeonovo; Bogom napisana knjiga, zbog koje je obveznica Adamova pocepana, gora Božija, na kojoj izvoli nastavati Gospod; sveti koren Jesejev; grad Božiji o kome kazuju slavne stvari; prekrasna po prirodi, nedostupna prekorima; smestište vascele suštine Božanstva, dar skupoceniji od svake dragocenosti, ukras, dragoceniji od svih krasota; Jezekiljova vrata koja gledaju na istok (Jezek. 40,6); usijane klešte koje vide Isaija (Isa.6,6); neseciva gora Davidova; gora pokrivena vrlinama (Avak.3,3); preukrašeno obitalište Božijeg snishođenja; izmirenje sveta; presveti raj, nasleđen u Edemu; živopisno drvo, miomirisna ruža, neuvenljivi cvet, pribegli krin; slika devičanstva; bogotkana porfira; najjasnije ispunjenje svakog proroštva; neućutna usta Apostola; pouzdanost nepobedivih pobedonosaca, osnaženje careva, pohvala sveštenika, oproštaj sagrešenja, umilostivljenje pravednoga Sudije, obnovljenje duše moje i tela; spasenje moje, uteha moja, život moj, videlo moje, uzdanje moje, oporavljenje moje, pribežiste moje; zaklon, snaga, veselje, slast, tvrđava, ograda, oružje, zaštita, slava, tišina, mir, slavopoj, radost, blagoslov, kotva, izobilje, rosa, svetinja, izbavljenje od tuge, prosvećenje i osvećenje duše moje, okup grehova mojih, odmaranje moje u Bogu; uzdržanje, besprekornost, junaštvo, zdravoumlje, sloboda, pristanište, riznica, visina, krepost, lepota, razboritost, večni dobitak, učvršćenje u pokajanju, moje neuspavljivo zastupništvo pred Bogom!...

Ti vidiš veru moju i ushićenu ljubav moju, i, pošto si sastradalna i moćna, kao Mati milosrdnog Boga primi svejadnu dušu moju. Zauzimanjem Svojim udostoj me biti s desne strane Sina Tvoga i Boga i boraviti sa izabranima i svetima Njegovim.

Ne liši me zastupništva Tvoga, jer za dužnika Svog imaš Onoga Koji je rekao: Poštuj oca i mater (Mt.19,19). Ja se oslanjam na Tebe, jer si stvarno po telu rodila istinitoga Boga, kome priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sa bespočetnim Ocem Njegovim, presvetim i blagim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas četrnaesti:

Majko Božija, Ti si iznad svakog razumevanja! O, Djevo, Ti si prevazišla svako devičanstvo, jer si do rođenja Ovaploćenoga Ti bila devojka više od svih devojaka, a takva si i ostala u samom rođenju i posle rođenja!

O, Djevo, priroda ljudska, koja je nekada odstupila od Boga, preko Tebe se po zakonu neizraznog čovekoljublja sjedinila sa prirodom Božanstva tako, da Ipostas nije pretrpela ni slivanje ni promenu!

O, Djevo, mi koji posle pomirenja, zavišću lukavoga, ne ispunjujemo svoju dužnost, preko Tebe nalazimo milostivim prema nama Sina Tvog i Boga. Tebe, Vladateljko molim, Tebe preklinjem, milosrdna i čovekoljubiva Mati milosrdnog i čovekoljubivog Boga: zaštiti me i u ovaj čas, jer mi je potrebna zaštita Tvoja. Ja sam obitalište svih ubitačnih po dušu strasti. Mene muči strah od neizbrojnog mnoštva grehova mojih. Koje od čula svojih ne oskrnavi ja bednik? Kakvim sve sujetnim pomislima ne upropašćavam ja dušu svoju? Čime sve um moj nije bio plenjen? Strasni, slabi, nevaljali um moj, postupajući zajedno sa vinovnikom zla, oblači u slike i pridaje izvesnu stvarnost onome što nikad u samoj stvari nije video ni čuo.

Ne odbaci, Vladarko, poniženu molbu moju, budi mi izbaviteljka, da bih, spasen blagodaću Tvojom, proslavljao Tebe i slavoslovio Sveblagu Trojicu kroz sve vekove. Amin!

 

Čas petnaesti:

Vladičice, Majko blagog, sveblagog i preblagog Boga, pogledaj milostivo na molitve nepotrebnog sluge Tvoga i postupi sa mnom po neiskazanom milosrđu Tvom, ne uzimajući u obzir grehove moje, učinjene rečju ili delom, voljno ili nevoljno, svesno ili nesvesno. Obnovi me celog, načinivši me hramom svesvetog i životvornog Duha, koji je sila Višnjega koji oseni prečistu utrobu Tvoju, i obitava u njoj.

Ti si pomoćnica izmučenih radom, zastupnica bednih, spasiteljka mučenih, pristanište onih u burama, zaštitnica nevoljnih. Daruj sluzi Tvome skrušenost srca, spokojstvo misli, zdravoumnost uma, bodrost duše, smirenost u razmišljanju, pobožno raspoloženje duha, narav blagorazumnu, a i mir kakav Gospod naš darova učenicima Svojim.

Neka moljenje moje stigne do svetog hrama Tvog, i neka se uzdigne u obitavalište slave Tvoje. Neka iz očiju mojih poteknu izvori suza i Ti me umiješ mojim sopstvenim suzama, očišćujući me njima od strasti.

Izbriši obveznicu grehova mojih; rasturi oblak tuge moje, maglu i smućenost misli; ukloni od mene uzburkanost strasti; sačuvaj me u tišini ničim pomućenoj; obraduj me neizrazivom utehom i neprekidnim likovanjem, da bih ja, idući pravim putem zapovesti Sina Tvog, bez ukora savesti mogao proći poprište života.

Daruj meni, koji Ti se sada molim, čistu molitvu, da bih se dan i noć spokojnim umom i nezabludnjivim razmišljanjem poučio rečima Božanskoga Pisma, i ispovedajući ih pevao i u radosti srca prinosio molitvu u slavu i čast Sina Tvog i Gospoda našeg Isusa Hrista, kome priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sada i svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas šesnaesti:

Milostiva Mati čovekoljubivog i milostivog Boga, usliši me sa visine slave Tvoje, udostoj reči moje sluha Tvog, čuj vapaj moj koji dolazi iz dubine duše, i ne odbaci tužno moljenje moje. Ti, koja mi posredovanjem Svojim daruješ život, dozvoli mi da otvorim usta svoja, da bih mogao objaviti veličinu Tvoju pre smrti moje. Sagreših ja, Svebesprekorna, sagreših, i znam bezakonja svoja i greh je moj jednako preda mnom. Snishodljivo se odazovi na poslednju molbu moju i na ispovest sluge Tvoga; daruj mi potoke tužnih suza i pomoću njih očisti mulj grehova mojih; u okamenjenom srcu mom nastani sveti strah Sina Tvog i Boga; prodri u unutrašnjost moju, da se očistim suzama, i obnoviće se u meni spasonosni duh.

Mislenu svetlost zapali u pomračenom umu mom da bih ja u tišini i čistoti te svetlosti uzneo žrtvu, koju zapoveda Sin Tvoj i Bog moj, Koji je došao da grešnike a ne pravednike prizove pokajanju, i Koji će, na zauzimanje Tvoje, primiti i mene nedostojnog.

Vladičice, oduvek je bilo mnogo sagrešivših; u sva vremena je bilo mnogo onih koji nisu držali zapovesti Sina Tvoga, ali nema ni jednoga koji bi količinom bezakonja prevazišao mene. Celi Stari i Novi Zavet slavi vrline pravednika; ali unutrašnji sud savesti moje pokazuje mi, da moji gresi i bezakonja prevršuju sve od pamtiveka.

Adam je dobio zapovest i zakon, ali ih nije održao. No on, Prečista, još nije bio saznao putem opita drugoga, pad i osudu. A ja nesrećnik šta mogu reći u svoje opravdanje? Neuzdržljiv i samovoljan, ja sam težio da postanem rđav; zato mi nema izvinjenja; ja sam nesrećniji od svih nesrećnih Adamovih potomaka, nesrećniji od Sodomljana, ognjem progutanih.

Isto tako znam da sam nesrećniji od svih nesrećnika i grešniji od svih grešnika Novoga Zaveta; krstivši se ja se oskrnavljujem; počastvovan primanjem blagodati, ja se oblačim u sramotu grehova i uništavam blagodat dobijenu pri krštenju.

Da li će dostati u meni misli i reči, vremena i sposobnosti za očišćenje grehova mojih, koji su veliki kao more? Šta ce biti sa mnom? Kakvim putem da idem? Nebeski put je nedostupan, zemaljski je tesan, podzemni strašan, morski pregrađen. Nalazim se u neopisivoj teškoći; neizbežna opasnost preti mi odasvud; misao i reč presušuju.

Moćna Majko Svemogućeg i Živog Boga, pruži ruku pomoći meni lišenom pomoći, i podigni dušu moju rekavši joj: "Ja sam tvoje spasenje!" Usliši molbu moju i izvadi me iz paučine nevolja, i ja ću slaviti Tebe, Preblagoslovenu Mater Hrista Boga našeg, kome priliči čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!

 

Čas sedamnaesti:

Djevo Vladateljko, Bogorodice, rodivši Tvorca i Vladatelja svega vidljivog i nevidljivog, jednog iz Trojice, Boga i čoveka, Ti si postala obitalište Božanstva, smestište svetinje i blagodati, u kome je blagovoljenjem Boga Oca i sadejstvom Svetoga Duha telesno obitavala punoća Božanstava; Ti imaš preimućstvo pred svakim stvorenjem; Ti si slava i uteha i veselje anđela, carski venac Apostola i proroka, nadprirodno junaštvo mučenika, čast i slava prepodobnih, pobornica u podvizima i podateljka pobeda, nepogrešiva putevoditeljka, nastavnica molitvenog tihovanja, dveri otkrivenja i duhovnih tajni, izvor svetlosti, vrata večnoga života, nepresušna reka milosrđa, neiscrpno more darova i čudesa.

Tebe preklinjemo, Samilostiva Majko čovekoljubivoga Vladatelja, budi milostiva nama smirenim i nedostojnim slugama Tvojim, pogledaj na smirenje naše, razvej vidljive i nevidljive neprijatelje. Pred licem neprijatelja naših budi za nas nedostojne ubojno oružje, jaka odbrana i nepobediva pobornica, da poznadu bezakonici da je Tebi moguće sve što zaželiš, Vladateljko, učiniti na nebu ili na zemlji, zato što si Ti zaista Bogorodica, koja si rodila po telu istinitog Boga, jedinog Cara i Vladatelja svih, kome priliči svaka čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!

 

Čas osamnaesti:

Djevo Vladičice Bogorodice, sa suznim moljenjem pribegavam Tebi sada. Izmoli mi u sina Tvog i Boga otpuštenje ranijih grehova mojih; ispuni Svebesprekorna, moljenje moje, i pokaži mi način na koji bih ja mogao ostatak života svoga, sličan poslednjim časovima ovoga zalazećeg dana, provesti u pokajanju, smirenosti i čistoti.

Preblagoslovena Vladičice, ne odbacuj smireno moljenje moje, nego i u ovom životu i pri ishodu bedne duše moje i na budućem strašnom i pravednom Sudu javi se kao moja zaštitnica i spasiteljka, da bih, ozaren lučama Tvojim, proslavljao Tebe i neućutljivo slavoslovio u pesmama Sveblagu i Blaženu Trojicu, kroz sve vekove. Amin!

 

Čas devetnaesti:

Djevo Vladarko Bogorodice, Ti si u utrobi nosila Hrista Spasitelja i Boga našeg, na Tebe polažem svu nadu, u Tebe se uzdam, jer si Ti iznad Bestelesnih Sila. Štiti me, Prečista, svojom božanskom blagodaću; rukovodi životom mojim, saglasno sa svetom voljom Sina Tvog i Boga našeg.

Daruj mi otpuštenje grehova i budi mi pribežiste, zaklon, zaštita i putevoditeljka u život večni. U strašni čas smrti ne napusti me, Vladičice, nego mi pohitaj u pomoć i istrgni me iz ruku demona - mučitelja. Ti imaš silu da to izvršiš, jer si istinita Mati Božija.

Primi od nas smirenih slugu Tvojih dare koji jedino Tebi dolikuju Svesveta Vladateljko Bogomajko, koja si izabrana od svih naraštaja i koja si se pokazala uzvišenija od svih zemaljskih i nebeskih stvorenja. Preko Tebe poznasmo mi Sina Božja; preko Tebe se javi usred nas Gospod Sila, i udostojismo se svetog Tela i Krvi Njegove...

Blažena si Ti iz naraštaja u naraštaj, Bogoblažena, svetija od heruvima i slavnija od serafima! I sada, Svesveta, ne prestaj moliti za nas, nedostojne sluge Tvoje, da bi smo se mogli izbaviti od zamke nečastivoga i izbegnuti krajnje i bezizlazne teškoće. Molitvama svojim sačuvaj nas neosuđene, da bismo, spaseni Tvojim zauzimanjem i Tvojom pomoću uznosili hvalu blagodarnosti i poklonjenja Jednome u Trojici Bogu i Stvoritelju svih, sada i svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas dvadeseti:

Presveta Vladičice Bogorodice, Ti si blagodatna Bogoroditeljka, Preblagoslovena, Bogoblagodatna Bogomajka, smestište Božanstva; ognjenoliki presto Jedinorodnog Sina besmrtnog i nevidljivog Oca, Svebesprekorna, Sveprečista, Svehvalna, Sveblažena, Sveneprikosnovena, Svečesna, Sveuvažena, Sveblagoslovena, Sveželjna Djeva dušom, umom i telom; tron Cara koji sedi na heruvimima; nebesna vrata, kojima mi uzlazimo na nebo; Bogonevjesta preko koje nam dođe pomirenje sa Bogom; neshvatljivo čudo, neobjašnjiva vest, obelodanjenje sakrivene tajne Božije, neodoljivo posredništvo, moćna zaštita, živonosni izvor, neiscrpno more božanskih darova, visina koja nadvisuje Nebeske Sile; dubina tajnih misli nedostupna ispitivanju, posle Trojice opšta svih Vladateljka, posle Utešitelja opšta svih Utešiteljka, posle Posrednika opšta svih Posrednica za sav svet; kolesnica mislenog Sunca - istinite Svetlosti koja obasjava svakoga čoveka koji dolazi na svet (Jn.1,9); nositeljka Onoga koji rečju nosi sve; odeća Onoga koji se oblači u svetlost kao haljinu; most vaseljene koji nas izvodi ka nadsvesnom nebu; neuporedivo viša i slavnija od heruvima i serafima; ukras anđela, spasenje ljudi; Majka i sluškinja Nezalazne Zvezde; zrak istinitog Dana; bezdan neobjašnjivog čovekoljublja Božijeg; čvrst oslonac prave vere; istinita loza vinogradna koja je rodila plod života; munja koja obasjava duše; sigurnost onih koji borave na visini; plodna maslina koja raduje verne; preporod palih, podstrek lenjih, krepost onih koji bdiju, jednomislije Crkava, nepobedivost vojski, blagoustrojstvo gradova, mir vaseljene, čvrstina podvižnika, hrabrost mučenika; oblak koji roni nebesku rosu!

Nema meni pomoći i zaštite osim Tebe, svemilostiva Mati Božija. Na Tebe se nadam, daruj mi ono sto želim. Tobom se hvalim. Zbog mnoštva bezakonja mojih nemoj odvratiti lice svoje od mene nedostojnog sluge Tvog. U Tebe je moć, jer si na neiskazan način rodila Jednog iz Trojice.

Ti imaš čime ubediti i čime umilostiviti! Imaš ruke na kojima si nosila Njega; imaš dojke na kojima si dojila Njega kao detence. Tome što je od Tebe, prisajedini i ono što je od Njega: krst, krv, i rane kojima smo spaseni i proslavljeni. On ce svagda učiniti što je po volji Tebi, koja si Mu poslužila rođenjem u delu iskupljenja.

Ti si ispunila svet dobročinstvima. Ti otireš svaku suzu sa lica zemlje. Ti si obradovala nebeske i spasla zemne. Ti si umilostivila Tvorca, priklonila anđele, uzvisila čovečanstvo. Ti si pomirila gornje i donje. Ti si sve promenila na bolje, sve preobrazila u najsavršenije; U Tebi mi imamo nelažni prizvuk vaskrsenja; nadamo se Tobom dostići Carstvo nebesno; U Tebi smo stekli pomoćnicu naseg spasenja; Ti si nam otkrila prilaz u raj. Ti si nam olakšala uzlaz na nebo; Ti si nas učinila svojima Sinu i Bogu Tvom. Preko Tebe je, Prečista, od Adama do svršetka veka bila, jeste i biće slava i čast Apostola, proroka, mučenika, pravednika, i zbog Tebe se, Blagodatna, raduje sva tvar, tebe radi blagosiljajući Jednoga u Trojici Boga kroz sve vekove. Amin!

 

Čas dvadesetprvi:

Prečista Bogorodice, zastupnice moja, primi molbu nedostojnog sluge Tvog. Verujem, Svebesprekorna, da možes učiniti to i spasti me. Nado moja. Vladičice, zato što sam ja najjadniji od svih pokaži na meni najčudesnije milosti svoje. Ti znaš misli i postupke moje. Tebi nije nepoznata nemoć moja. Tebi poveravam dušu svoju oskrnavljenu gresima. Ti vidiš rane moje, Vladičice; izleči ih, izlivši na njih kaplju samilosti svoje.

Tvoje molitveno posredovanje za dušu palu u očajanje, blagonaklono prima Sin Tvoj i Car svih, koji Te je postavio za pribežište grešnicima; Njemu priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sa bespočetnim Ocem Njegovim, sa presvetim blagim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas dvadesetdrugi:

Presveta Vladičice Bogorodice, usliši ovu tužnu molbu moju i ispuni je po meri uzdanja mog u jadu svih krajeva zemaljskih.

Ugasi žar u telu mom; ukroti buru gneva; istrebi potpuno nadmenost sujetne mladosti. Umanji u srcu mom zla sanjarenja, sejana noću zlim duhom; oslabi svakodnevnu navalu nečistih pomisli. Nauči jezik moj da govori samo o korisnom, a oči moje da vide krasotu vrline. Očisti usta moja, da bih smelo mogao Svevišnjeg Boga nazivati Ocem. Otvori uši moje, da bih se mogao hraniti slađim od meda rečima Svetoga Pisma i ispunjavati ih uz pomoć Tvoju. Daj mi vreme za pokajanje i izbavi me od iznenadne smrti.

Dođi k meni pri razlučenju smirene duše moje od bednog tela mog; umanji tada nepodnošljive muke, olakšaj neiskazanu tugu, uteši u beznadežnom položaju, izbavi od gledanja lica đavola, izbavi od nemilosrdnh mučenja na vazdušnim mitarstvima, odbij plamene mačeve grehova mojih, udostoj da na Strašnom sudu stanem s desne strane Sina Tvog, spasi od beskonačnih muka i daruj da nasledim večno blaženstvo.

Tebi, Vladičice Bogorodice, svetlosti pomračenih očiju mojih, uteho duše moje, nado moja i spasenje moje, prinosim ovu ispovest! Očisti me od svake nečistote tela i duha, udostojivši me u ovome životu neosuđeno se pričesćivati prečistom Krvlju i Telom Sina i Boga Tvog, a u budućem životu udostojiti se pričešća sladosti nebeske večere, rajskih naslada, carstva Božijeg.

Udostojen tih blaga, ja ću večno slaviti Sina i Boga Tvog, sa bespočetnim Ocem Njegovim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!

 

Čas dvadesettreći:

Svehvalana Vladičice, izvore milosrđa, bezdano čovekoljublja, vodo živa, Zastupnice grešnih, istinska lozo vinogradna, nebesko blaženstvo, opste pribežiste sviju, živote celoga sveta, - odan metežnom i preljubotvornom svetu, ja sam bezbrižan u mislima i postupcima i prazno provodim život svoj. No Ti, sastradalna Mati Božija, nemoj se zgaditi na mene grešnog.

Primi moljenje moje koje Ti prinosim oskrnavljenim ustima svojim, i blagoprijatnim molitvama Svojim umilostivi Sudiju prema meni. Umilosti Sina Tvog da previdi grehove moje; uputi na pokajanje misli moje; ne dopusti da postanem svojina satane. Molitvenim zauzimanjem Svojim obnovi me i ispravi život moj, da bih mogao bez straha predstati Sudiji i izbeći strašno mučenje. Učini me naslednikom slave, umoljavajuci o tome Tvorca mog, kome priliči slava, čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!

 

Čas dvadesetčetvrti:

Blagodarim Ti, Vladičice Bogorodice, i slavim Te što si mi dala mogućnost da doživim kraj dana, ovo noćno vreme kad ja izmoljavam Tvoje molitve. Oprosti mi Svebesprekorna lenjost i nehat, i ispuni me revnošću, da bih mogao neprestano prinositi pesmopoje Tebi i čovekoljubivom Sinu i Bogu Tvome zato što sam se ja bedni izbavljao i izbavljam se od bolesti, napasti i nevolja duševnih i telesnih.

Pripadajući k Tebi, sa srčanim žarom i ushićenjem kličem i gromko izgovaram blagodarnu pesmu Tebi ja, sluga Tvoj, koga si pomilovala Ti, Preblagoslovena, Majko Čovekoljupca Boga: Raduj se, Svebesprekorna, blagoslovena! Raduj se, Djevo, slavo ljudi! Raduj se, ispunjenje svih proroštava! Raduj se, pečatu zaveta Gospodnja! Raduj se, objašnjenje Gospodnjih tajni! Raduj se, sabore nepravedno lišavanih časti! Raduj se, ujedinjenje davno razdeljenih! Raduj se, oslonče smirenih! Raduj se, obasjanje onih u mraku! Raduj se, obnovljenje oveštalih! Raduj se, žrtvo umilostivljenja za zabludele! Raduj se, putokazni svetioniče onima koji lutaju! Raduj se, pristanište onima koji plove! Raduj se, pomoćnice u nevoljama! Raduj se, spasenje vernih! Raduj se, novi božanski dare! Raduj se, Vladateljko svih zemnorodnih! Raduj se, radosti i slavo anđela! Raduj se, uzvišenija od svih stvorenja! Raduj se, sluškinjo Božija! Raduj se, Blagoslovena na večite vekove! Raduj se, Marijo, Nevjesto-Majko! Raduj se, prekrasna kćeri Davidova! Raduj se, trpezo tajanstvenih darova! Raduj se, pobedo Cara i Boga mog! Raduj se, pohvalo patrijaraha! Raduj se, tvrđavo onih koji Te prizivaju! Raduj se, čvrsta odbrano i zaklone! Raduj se, prestole samoga Boga! Raduj se, Mati Božija! Raduj se, razrešenje grehova mojih! Raduj se, obilna pomoći bednima! Raduj se, čuvarko nepresušnog milosrđa! Raduj se, Prečista Mati i Djevo! Raduj se, Vladarko Adamova roda! Raduj se, maču protiv zlih besova! Raduj se, preizdašno davanje mudrosti! Raduj se, uteho nevoljnih! Raduj se, uzroče svega prekrasnog u životu!...