petak, novembar 24, 2017

 

Molitva Svetom Nikolaju Srbskom

 

Sveti Vladiko Nikolaje, veliki pastiru i učitelju naroda srbskog, verni svedoče i ugodniče Božji, pogledaj milostivo na premnoge nemoći naše i na ubogost reči naših, pa umesto nas nemuštih prinesi molitve svojim zlatnim ustima i molitvenim srcem milostivom Gospodu i Tvorcu za tvoje grešne Srbe. Molitveniče predivni, zavapi molitvom za spas i izbavljenje naroda srbskog, duhovno raslabljenog i posrnulog da se duhovno obnovi, podigne i uspravi.

Znamo, sveti ugodniče Božji, da se u Svetoj Nebeskoj Srbiji, srce tvoje grči od bola nad sudbinom i udesom naroda tvoga i oči tvoje ne prestaju se vlažiti suzama, što mnogi Srbi ostaviše živog i istinitog Boga i odoše tražiti sebi hrane na njivama gladi. Deko sveti, moli Jedinog Čovekoljupca da sačuva narod naš od greha nesloge i raskola, bratomržnje i bratoubistva, pakosti i zavisti, psovke i hule; od demonskih sekti, vračanja i gatanja, od droge i pijanstva; moli Svevišnjeg da se Srbi obože, slože i umnože.

Da se obože svojom svetom pravoslavnom verom pradedovskom kroz tvoje svete knjige i pouke koje si nam kao bescen blago ostavio;

Da se slože u sabornom jedinstvu u svojoj Srbskoj crkvi pravoslavnoj u svakom dobru, vrlini i ljubavi međusobnoj i u ljubavi među svima narodima u ovom Božjem svetu;

Da se umnože u zemaljskoj Otadžbini svojoj Svetoj Srbiji, da srbske majke rađaju i brojem i sojem Jugoviće i Obiliće, sinove i kćeri verne Bogu i rodu.

Sveti vladiko, ukrase i ponosu duše i zemlje srbske, zakrili, zaštiti, ogradi i sačuvaj verni narod srbski, zastupništvom i molitvom pred prestolom Oca našeg nebeskog, kome neka je slava sa Jedinorodnim Sinom Njegovim i Presvetim i Životvornim Duhom Svetim kroz sve vekove i svu večnost. Amin.