ponedeljak, januar 22, 2018

 

Molitva Svetom Petru Cetinjskom

 

O, veliki svetitelju i čudotvorče Božji Petre, ravnoapostolni propovedniče Evanđelja Hristova, pastiru razumnog stada Njegovog i stube Crkve Pravoslavne, nelažni narodni vođo, učitelju i prosvetitelju veliki Božji ugodniče, primi se svojstvenim ti milosrđem nas grešne, koji ti se molimo i tvojoj moćnoj zaštiti i pokroviteljstvu pribegavamo.

Molimo ti se, izmoli nam u svemilosrdnog Čovekoljupca Hrista, Jedinog Boga i Spasa našeg, da ne pomene bezakonja i grehe naše, nego da se smiluje na nas po velikoj milosti Svojoj; da nam daruje duševno i telesno zdravlje, ljubav, mir i slogu, i svako dobro za večni život i spasenje; neka u srcima našim obnovi besmrtnu svetlost istinskog bogopoznanja, da sve tvorimo i činimo na slavu Tvorca, Spasitelja i Boga našega.

O, veliki svetitelju i ugodniče Hristov, Cetinjski čudotvorče, pastiru i molitveniče svega roda Srbskoga i Pravoslavnoga, molitvama tvojim i nebeskom blagodaću Svetoga Duha sačuvaj Bogom darovano ti stado tvoje i sve gradove, sela i zemlje hrišćanske, od gladi, pomora, zemljotresa, poplave, požara, pokolja, najezde tuđinaca, bratoubilačkog rata i zlobe; izbavi nas od svake nepravde, neistine i laži, od bezbožja, neznabožja, jeresi i raskola; izmoli nam u Hrista Boga pokajanje lično i svenarodno, jer smo svi rod tvoj po telu i po duhu.

O, Veliki i Nebeski Bože, Alfa i Omego svega postojećega, Izvore i Uvore vere naše i života i bića našeg, primi molitve svetog ugodnika, vladike svetog, koji Ti se moli za nas grešne i nedostojne sluge Tvoje. Jer i ako Ti mnogo sagrešismo, ipak ne odstupismo od Tebe, Jedinog Živog i Istinitog Boga i Spasitelja našeg, kome neka je i od nas kao i od sve tvari svaka slava, čast i poklanjanje Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u sve vekove. Amin.