ponedeljak, januar 22, 2018

 

Molitva Svetom Simeonu Mirotočivom i Svetom Savi

 

O, dvojice bogoizbrana, sveti i divni, bogonosni i sveblaženi oci Simeone i Savo, koji sada zajedno stojite pred Svetom Trojicom oblistavani svetlo njenom svetlošću, i gledate od Nje na nas odozgo, ne zaboravite dobro se brinuti za nas, narod svoj.

Ne sećajte se zla kojima Boga prognevismo, ne sramite se naših nečistota kojima grešimo pred Njim i zbog toga daleko stojimo od Njega. Nego kao čedoljubivi oci, omivši nas pokajanjem od njih, usvojite nas čista Njemu, i svagda nam dajte darove dobre što ih od Njega izmoliste.

Spasavajte nas molitvama od najezde poganika i svakog oskrbljenja!

Znamo da vas nečistotom bezakonja naših dela mnogo žalostimo i činimo da ste malaksali. Ali ne ostavite, ne odgurnite, ne odrecite se nas kao tuđerodnih, jer nasledstvo smo vašeg udela i već kroz vas dobijamo sudbu od Boga, i ne tajimo vaš mnogi trud i znoj za nas.

Blagopohvaljujemo i propovedamo vaša dobra dela za nas: pravoslavnu veru, od jeresi oslobođenje, istinito krštenje, crkava podizanje, svetitelja velelepotu, carsko ukrašavanje krunom, naroda uzakonjenje, ka pokajanju poučenje, inoka sabranje, ništih ishranu, siročadi smilovanje, za života i posle smrti čudesa divna, zastupstvo pred Bogom molitvama i u bitkama pomoć, otačasko milosrđe i svagdašnju milost.

Ne zaboravismo sva vaša dobra za nas, koja se dogodiše među nama, niti ćemo ih zaboraviti.

Opet tražimo svagdašnju pomoć i blagodat i zastupstvo vaše, prosimo da se molite za nas i da nas zastupate, i pripadajući molimo se: ne prestanite da se molite čovekoljupcu Bogu za stado vaše, koje ste od duše zavoleli, za koje se čak do smrti podvizavaste, da se izbavimo od tame grehova i strasti, od svake obuzetosti zlim besima i krvnika i prevare.

Kao što ste nas u malovremenom i zemnom ovom životu, dok s nama beste, vodeći nas, čuvali u obojem – u duševnim i telesnim stvarima, još više se sada, budući kod Hrista, molite za nas Njemu da u miru i tišini pokajanjem život naš poživimo, i posle smrti svoje milostiva Ga i pomirljiva nađemo, i da nam bude u strašni dan suda naplate milostiv i darežljiv.

Njegovo smo stvorenje, i za Njega živimo i jesmo, i osim Njega za drugog Boga ne znamo.

Njemu pripada svaka slava, hvala i veličje, čast i poklonjenje, zajedno sa Ocem i Svetim Duhom, i sada i uvek i na vekove vekova. Amin.